Inversió de 450.000 euros al teatre romà de Tàrraco


Font: Carina Filella (elpuntavui.cat)
El 2015 podria ser l'any de l'esperada recuperació del teatre romà de Tarragona, un monument declarat patrimoni de la humanitat però que es troba en un estat impropi d'aquesta catalogació, en una situació d'abandonament i sense un projecte de millora que el dignifiqui i el situï en el primer lloc del recorregut de visites turístiques al conjunt patrimonial tarragoní. La Generalitat ha reservat en els pressupostos del 2015 una partida de 450.000 euros per al projecte bàsic i executiu d'arranjament d'aquestes restes arqueològiques. Un projecte que, segons fonts del govern català, estan acabant d'elaborar i que està previst que faci públic pròximament la conselleria de Cultura. “És un pas molt important”, va indicar el director territorial de Cultura, Jordi Agràs, que no va voler donar detalls del projecte.
Als anys setanta, els terrenys en els quals hi havia les restes del gran teatre de Tàrraco van ser adquirits per empreses constructores, que hi havien d'edificar. Va originar una intensa campanya de mobilització ciutadana, Salvem el Teatre Romà, que va aconseguir aturar el projecte de construcció. Però el solar va entrar aleshores en un llarg procés d'expropiació que ha durat quaranta anys.
Sota mínims
El 2010, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) va dur a terme una primera intervenció sobre el solar en el qual es conserven les restes, amb la instal·lació d'un mirador i plafons informatius que expliquen les característiques d'aquest edifici d'espectacles que es va construir el segle I aC. Era, segons va dir en aquell moment el director del MNAT, un primer pas per posar el solar “en una situació de mínims”, però les grans intervencions encara havien de venir. La partida pressupostària prevista ara per la Generalitat suposaria l'embranzida que necessita el recinte romà per obrir portes i mostrar-se com un dels grans monuments de patrimoni mundial de la Unesco.
D'altra banda, els pressupostos per al 2015 també fixen 274.000 euros per a la remodelació de les muralles de Tàrraco, corresponents a la cinquena fase d'obres.

Conserva les parts fonamentals

Construït en època d'August, en el darrer quart del segle I aC, el teatre romà va ser el primer dels tres edificis d'espectacles públics de Tàrraco. Més endavant es van alçar el circ (en el darrer quart del segle I dC) i l'amfiteatre (en el primer quart del segle II dC). Situat a la part baixa de la ciutat, en zona portuària, aprofitava el fort desnivell del terreny per recolzar- hi, en part, la graderia. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona indica que, “malgrat haver estat objecte d'importants destruccions en el decurs del segle XX”, el monument conserva restes de les tres parts fonamentals de l'edifici: cavea (graderia), orchestra (l'hemicicle al peu de la graderia) i scaena (l'espai escènic), que actualment es poden veure des del mirador, construït fa quatre anys. La instal·lació d'aquest mirador i de plafons informatius ha estat l'única actuació feta al monument en les darreres dècades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario